Til hovedinnhold
Elever i klasserom

Undervisningsopplegg

Trinn: Vgs

Her finner du ferdige undervisningsopplegg som du kan ta i bruk i klasserommet med en gang. Dette er fleksible opplegg du kan forme som du selv ønsker. Vi fyller jevnlig på med tips og oppgaver!

PASOS er elevenes lærebok i spansk. Her er elever ved Charlottenlund videregående skole i gang med spanskundervisning.

Vurderingsmuligheter i PASOS

Spansk nivå ll

Med fagfornyelsen har underveisvurdering blitt en integrert del av læreplanen. I Pasos er oppgavene utformet på en måte som gjør det enkelt å ha en løpende dialog med eleven.

Pasos lynkurs – videopresentasjon

Les mer om mulighetene
Filmbilde: En gruppe menn og kvinner går arm i arm og danner en fast rekke.

Watching a film: SELMA – with study notes

Engelsk Vg1

Filmen Selma (2014) bygger på faktiske hendelser fra tidlig 1960-tallet basert på den ikke-voldelige kampen for lik stemmerett for den svarte befolkningen i det amerikanske samfunnet. Filmens innhold har flere berøringspunkter med «Black Lives Matter»-bevegelsen.
 

Selma – filmbasert opplegg fra nye Targets

Prøv ut det filmbaserte opplegget
Nyhetsstudio

Dagsaktuell kjemi – en forsmak på ny utgave av KJEMI 1

Kjemi Vg2

Aschehoug Undervisning reviderer Kjemi 1 og Kjemi 2 til fagfornyelsen. Vi er allerede godt i gang med å publisere innhold som gir smakebiter på hva som kommer. Kjemi 1 lanseres våren 2021.

Dagsaktuell kjemi
Fernando, født og oppvokst på Havana, Cuba

PASOS språkvideoer – en reise i den spansktalende verden

Spansk nivå ll

Læremidlet Pasos har 14 språkvideoer med tilhørende aktiviteter. I videoene blir elevene kjent med virkelige personer fra flere spansktalende land, og spansktalende personer som bor i Norge.

Pasos lynkurs – videopresentasjon

Prøv ut språkvideoene
Mariette Aanensen er universitetslektor ved Institutt for fremmedspråk og oversetting ved Universitetet i Agder. Hun har bred undervisningserfaring bl.a. fra videregående.

Skrivekurs i engelsk som treffer yrkesfageleven

Engelsk Vg1

Mariette Aanensen har utviklet skrivekurs i engelsk med fargekoder og modelltekster gjennom velkjent legobygging. Mange elever synes det er lettere å få tilbakemelding på hvilken farge de mangler for å bli bedre. Dette gjør skrivingen mer motiverende og tryggere.

Lynkurs i Action

Les om fargekoder og modelltekster

Språkinnlæring i tysk er som å bygge et hus

Tysk nivå ll

Språk er et komplekst fenomen som oppstår som et samspill mellom mange ulike funksjoner. Å lære et språk kan sammenlignes med det å bygge et hus. 

Les mer om språkinnlæring i tysk
Ane Christiansen er lærebokforfatter og jobber i spansk ved Charlottenlund videregående skole i Trondheim.

Hvorfor PASOS?

Spansk nivå ll

Egentlig skulle vi ut og drikke kaffe i forbindelse med en Oslotur for Ane etter påske, men koronaen kom oss i forkjøpet, og resten er historie. Flere ganger har jeg hørt henne si at Pasos er elevenes bok. 

Alle lærebøker er vel det, så hva mener hun egentlig?

Les om hvordan Pasos ble til

Nye TARGETS og digitalt innhold!

Engelsk Vg1

Aktualitetsstoff, interaktive oppgaver, mock exams, eksamenstrening, grammatikk- og lesestrategifilmer, modelltekster og forslag til aktiviserende klasseromaktivteter er noe av det digitale innholdet som nye Targets nå byr på. 

Nytt innhold publiseres fortløpende i tiden fram til skolestart 2020/21.

Welcome to Targets Digital Resources! 

Les mer om digitalt innhold
Oppgaveløsning i spansk med hjemmepc.

Vurdering i koronaens tid

Spansk nivå l og ll

Vurderingsaktiviteten ¿Y ahora qué?, om livet under og etter koronaens tid, er ment som en hjelp til lærerne i en tid hvor det er utfordrende å vurdere. Mange elever skal ha termin- eller standpunktkarakterer, mens ingen skal ha eksamen. 

Hvordan vurdere uten eksamen?
Det britiske imperiet var en gang verdens mektigste. Kan brexit gi statsminister Boris Johnson en mulighet til igjen å skue utover verdenshavene? [FOTO: NTB scanpix]

Brexit – på seilas mot ukjent havn

Engelsk Vg1

2020 skulle bli året da Storbritannia gjorde seg ferdig med den langdryge utmeldingen av EU. Så kom korona-krisen og reiste ny tvil om britene vil avslutte den såkalte overgangsperioden ved årets slutt. Mens vi venter, kan vi spørre: Hva slags havn styrer Storbritannia mot, der et sted utenfor EU?

TARGET YOUR SKILLS!
Brexit: Sailing into Uncharted Waters – study notes

Hvor går ferden?

Forenklede utgaver av Matematikk 1P og 1P-Y

Matematikk Vg1

Aschehoug Undervisnings nye matematikk-serie inkluderer forenklede utgaver av Matematikk 1P og Matematikk for yrkesfag P. Forfatterne har som ambisjon at alle elever skal komme igjennom hele kurset og stå til eksamen.

Bestill vurderingseksemplar her

Bli kjent med utgavene
Hvilke kandidater skal dekkes og hvor mye? Et amerikansk presidentvalg er et mediesirkus av en annen verden, og media har en enorm påvirkningskraft. [Foto: NTB scanpix]

Medias rolle i amerikanske presidentvalg

Engelsk Vg1

Medias rolle er viktig i amerikanske presidentvalg all den tid en nasjon på 329 millioner mennesker for det meste opplever valgkampen via TV-skjerm, radio, eller på nett. Det er vanskelig å måle medias betydning eksakt, men vi vet at presidentkandidater er besatt av å få medias oppmerksomhet.

TARGET YOUR SKILLS!
The Role of the Media in US Presidential Elections – study notes

Les mer om medias rolle

Matematikk 1P-Y og yrkesretting

Matematikk Vg1

Hvert utdanningsprogram på yrkesfag har spesifikke kompetansemål. Lærestoff til disse spesifikke kompetansemålene finner du på Aunivers.no fra høsten. Her får du en smakebit på hvordan vi har tilrettelagt det digitale innholdet.

Les mer om yrkesrettingen

NATURFAG SF – et «levende» læremiddel

Naturfag Vg1

Twig-filmer, interaktive oppgaver, utforskende arbeidsmetoder og programmering er eksempler på «levende» digitale godbiter som inngår i de digitale ressursene til nye Naturfag SF. Vi skal nå ta for oss noen av ressursene.

Les mer om digitale ressurser
I språkfilmene til PASIONES 2 møter vi blant annet Catarina fra Lima i Peru.

PASIONES språkfilmer – tekstet og utekstet

Spansk nivå ll

Læremidlet Pasiones 1–2 har 20 språkfilmer med tilhørende aktiviteter. Språkfilmene er tilgjengelig i tekstede og utekstede versjoner. Elevene kan velge den versjonen som passer dem best. 

Les mer om språkfilmene
En fortvila gutt.

Keep Calm And Practice Your Critical Mindset

Engelsk Vg1

Alle snakker om karantene og virus. Vi bombarderes med informasjon fra alle kanter. Det er vanskelig å forholde seg rolig og vite hvilken informasjon vi skal velge å stole på. Det er likevel håp!

Om kilder og kildekritikk

Naturfag for YF – omfattende endringer

Naturfag Vg1

En av de store læreplanendringene til fagfornyelsen gjelder naturfag for yrkesfag. Hvert utdanningsprogram på yrkesfag har fått sin egen læreplan. Forfatterne bak Naturfag for yrkesfag har derfor tenkt helt nytt.

Les mer om endringene
Langs med en havnepromenade har flere gateselgere spredd ut varene sine. I forkant av bildet står det en mann med mange rosa og hvite sko foran seg. Bak han står det en mann med mange hatter foran seg og videre bak dem står det mange andre som den med ulike varer. Mennesker spaserer bortover promenaden. På høyre side av bildet er det en rad med palmer. Himmelen er lyseblå.

Capítulo 13: Me lo regaló mi madre

Prøvekapittel fra Pasos.

Les mer
Feiring av Semana Santa i Elche, Spania

Semana Santa – om påskefeiring i Spania

Spansk nivå l

I videoen Semana Santa har elevene mulighet til å se og høre Manuel fra Elche i Spania fortelle hvordan man feirer påske i hans hjemland. Den hellige uken, eller Semana Santa, er årets viktigste religiøse begivenhet i den katolske verden.

Om påskefeiring i Spania
Hender som tar på antibac

Antibac og koronavirus

Kjemi Vg1, Vg2

Utbruddet av koronavirus har resultert i at Antibac plutselig er blitt en mangelvare. På nettet florerer det med oppskrifter på hjemmelaget Antibac. Spørsmålet er om disse oppskriftene faktisk gir hånddesinfeksjon? 

Les artikkelen og løs oppgaver

Kan vi lage vår egen antibac?
Person som skriver på tastatur på en pc

En meningsfylt skoledag med hjemmeundervisning

Helse- og oppvekstfag 11.–13.

Vi har laget et forslag til hjemmeoppgave for elevene på helse- og oppvekstfag. Oppgaven knytter fagstoffet til elevens nye koronahverdag.

Se opplegget her
Olivia fra Cuba

Digitalt prøvekapittel fra PASOS

Spansk nivå ll

Skolen er stengt fram til påske, og det kan være vanskelig å følge en vanlig lærebok. For å avhjelpe situasjonen har vi digitalisert kapittel 13 i Pasos. Undervisningsopplegget legger til rette for at elevene kan jobbe hjemmefra med kapittelet.

Prøvekapittel 13 – spansk nivå II. Logg inn med Feide.

Test ut prøvekapittelet
En gutt gjør lekser hjemme.

Hjemmearbeid i tysk

Tysk nivå l og ll

Skolen er stengt. Alle snakker om karantene og virus. Og elevene skal sitte hjemme alene og lære tysk. La oss snakke litt om denne uvanlige tiden – på tysk.

Les mer om hjemmearbeidet
Mann i en bakgate

Undervisningsopplegg i norsk

Norsk 11.–13.

Det skal ikke så mye til. Bare et lite virus, en flaggermus og et matmarked i Wuhan. 
Før du vet ordet av det, er nesten hele verden nede for telling, og du får ikke lov til å gå på skolen.

Opplegget finner du her. 

Se opplegget her

FILM: THE POST – with study notes

Engelsk Vg1, Vg2

The Post is based on the Washington Post and the paper’s efforts to publish the classified documents called the Pentagon Papers about the US government involvement in the Vietnam War (1955-1975). The film and study notes are perfect for distance learning. The film is available on Netflix.

Read more about the study

Om hjemmelivet under korona

Spansk nivå l

Ane Christiansen, forfatter av Pasos, har utarbeidet et nivådifferensiert opplegg til fjernundervisning i spansk med utgangspunkt i én av språkfilmene som er felles for Gente (ungdomstrinnet) og Ganas (videregående). I filmen møter vi Demián fra Mexico på en helt vanlig dag. Elevenes oppgave blir å sammenligne det vanlige livet med koronalivet.

Om hjemmelivet under korona – elevaktiviteter – PDF

Om hjemmelivet under korona – elevaktiviteter – WORD

Prøv ut hjemmeopplegget

Innføring i kildebruk

Hvordan finne den informasjonen du har behov for? Hvordan vurderer du om den er til å stole på? Hvordan henviser du til en god kilde? 

På de neste sidene får du en rask innføring i kildebruk.

Les mer
Illustrasjon av en kvinne som ser på en pc skjerm

Programmeringseditor og grunnopplæring på ett sted

Trinn 8.–13.

Fagfornyelsen nærmer seg og med den kommer også programmering inn i matematikk og naturfag. Vi har utviklet grunnleggende digitale kurs, satt opp gratis programmeringseditor og nå samlet programmeringsressursene våre på ett sted.

Lær mer om programmering
Elever som står på to linjer med ansiktet mot hverandre og diskuterer.

Get to know your classmates

Engelsk Vg1

La elevene bli bedre kjent med hverandre i starten av skoleåret med aktiviteter fra Targets.

Her finner du aktivitetene

Konspirasjonsteori

Tverrfaglig 11.–13.

Konspirasjonsteorier er et godt utgangspunkt for å arbeide med kritisk bevissthet og tenkning.

Mer om konspirasjonsteorier
Filmbilde: En gruppe menn og kvinner går arm i arm og danner en fast rekke.

Watching a Film: Selma

Selma (2014) is the true story of Martin Luther King, Jr.'s campaign for equal voting rights. The film opens with King accepting his Nobel Peace Prize in 1964, and ends with the 1965 Selma to Montgomery voting rights marches. 

Les mer
Reading strategies

Lesestrategifilmer i engelsk

Engelsk Vg1

Aschehougs lesestrategifilmer i engelsk er en serie på fem korte filmer der sentrale lesestrategier i engelskfaget presenteres – med supplerende tekster og oppgaver på ulike nivåer.

Les mer om filmene
Helene Uri

Kjønn, språk og makt

Tverrfaglig 11.–13.

8. mars er den internasjonale kvinnedagen! Dette feirer Aschehoug undervisning med et undervisningsopplegg om kjønn, språk og makt som passer både i norsk og samfunnsfag. 

Opplegget inneholder fire videointervjuer med Helene Uri og oppgaver.  Dette finner du her. 

Se opplegget her
Jente og gutt holder hver sin mobil

Mobilens livsløp

Samfunnsfag 11.–13.

Hva vet du om hvor mobilen din kommer fra? Hvor ofte kjøper du ny? Og har det noe å si?

Lær mer om mobilen
Bilde av en stor og høy hylle med bøker i sentrum av rommet

Innføring i kildebruk og kildekritikk

Tverrfaglig Vg1, Vg2

Vi går gjerne rett på Google når det er noe vi vil ha svar på. Samtidig vet vi at hvem som helst kan publisere på nettet, og i noen tilfeller finner vi altfor mye informasjon.

Hvordan kan elevene finne den informasjonen de har behov for? Hvordan vurderer de om den er til å stole på? Hvordan skal de henvise til en god kilde? 

Lær mer om kildebruk
Elever sitter rundt et bord og leser sammen

10 Approaches to Reading English

Engelsk Vg1

Most of us read Facebook-updates, Snapchats and emails almost every day. These texts are usually short and easy to understand. They inform us about the lives and loves of our friends and family, and they often contain entertaining pictures and videos.

How to improve reading skills
Illustrasjon av moskuser og pc skjermer med statistikk

Realfaglig programmering

Trinn 11.–13.

Vi er opptatt av at programmering skal gjøres på fagenes premisser, og at det må tilføre realfagene noe. I programmeringsheftet om moskuspopulasjonen på Dovrefjell kombineres fagene naturfag og matematikk.

Lær mer om programmering
Gutt på gate i México

Språkfilmer i spansk

Spansk nivå l

Trenger du inspirasjon til spanskundervisningen? Ganas 1–2 har laget en serie på 16 språkfilmer med tilhørende aktiviteter!

Prøv ut språkfilmene
det grønne skiftet  jordens dag solenergi takhager fotavtrykk miljøvennlig rettferdig handel sykle ta toget bærekraftig redd regnskogen jorda økologisk lev grønt luft vann jord plant et tre øko fornybar miljø artsmangfold insekter vindmøller ren global bybønder redde verden blomsterenger redusere reparere gjenbruke vedlikeholde bytte  gi bort

Oppdrag miljø på fem språk

Tverrfaglig Vg1

Hvordan påvirker hverdagen vår miljøet? Ta miljøsamtalen inn i klasserommet!

Lær mer om miljøet
Gutter med skateboards i solnedgang

Virkelighetens verden

Norsk Vg1

Digitale plattformer som Teams og Discord skaper muligheter for virtuelt samarbeid og nye, kreative arbeidsformer. Vi har laget et undervisningsopplegg om sakprosa der elevene skal samarbeide både om å analysere og skrive sakprosa. Oppgaven tar utgangspunkt i et debattinnlegg som vant en SiD-konkurranse i 2019.

Se opplegget her.

Her finner du oppgaven
Tre smilende gutter ser på ark

Velferdsstaten

Samfunnsfag 11.–13.

Høst er tid for statsbudsjett, og vi har laget ulike oppgaver om velferdsstaten. De kan brukes som introduksjon, repetisjon eller til fordypning.

Prøv aktiviteten her
Demokrati valg

Demokrati og medborgerskap

Samfunnsfag 11.–13.

Hva er et demokrati? Og hvordan får man frem sin egen mening? Bli med og diskuter politikk!

Lær mer om demokrati
En kvinne med et barn på armen går på et dike i Bangladesh.

Bangladesh

Geografi Vg1

Ca. 1/5 av Bangladesh ligger kun én meter over havnivå. Store områder rammes av årlige oversvømmelser og landet er ekstra sårbart for klimaendringer. Hvordan kan landet best mulig tilpasse seg økt havnivå, mer intenst monsunregn og kraftigere sykloner? 
La elevene utforske med dette undervisningsopplegget fra nye Terra nova. Lær mer om Bangladesh her.
 

Lær mer om Bangladesh her
Anja Riise snakker om klær

Hvor kommer klærne våre fra?

Samfunnskunnskap 11.–13.

Vi nordmenn har 359 plagg hengende i skapet, og hvert femte plagg henger ubrukt. Hva har det å si for miljøet?

Les mer om klær

Plagiat

Hva er egentlig plagiat, og hvordan kan du unngå å plagiere når du skriver?

Les mer
Omslaget til Momente 2 tysk nivå 2 videregående skole

Momente 2 Leseprobe

Fram til skolestart 2020 legger vi ut smakebiter fra Momente 2 - tysk nivå 2 for videregående skole

  • Én bok gjennom det toårige undervisningsløpet
  • Samarbeidslæring og kommunikasjon er vektlagt
  • God og systematisk progresjon
Les mer

Hvor trygg er din telefon?

Tverrfaglig Vg1, Vg2

Mia Landsem gir råd om hvordan du kan sikre telefonen din.

Lær mer om din telefon

Smakebiter fra MOMENTE 2

Tysk nivå ll

Prøv ut noen av tekstene og aktivitetene fra vårt nye læremiddel i tysk nivå 2! 

Prøv ut her
Tre gutter leser i samme bok

Bli kjent med FOKUS Samfunnskunnskap

Vgs

Læreboka er et viktig læremiddel og oppslagsverk, både i skolehverdagen og når du forbereder deg til prøver eller eksamen. Derfor er det klokt å gjøre seg kjent i læreboka, slik at du kan bruke den for å lære mest mulig og mestre faget. Disse oppgavene er en god start!

Les mer
Stabel med bøker

Lesetips 11.–13.

Trinn 11.–13.

Start skoleåret 2019/2020 med litteratur i undervisningen! Her får du tips til elevene dine, og som en bonus: noen sommertips til deg.

Se våre tips her

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Firefox, eller Safari (for Mac)

Illustrasjon: ugle
chat