Til hovedinnhold
Elever i klasserom

Undervisningsopplegg

Trinn: Vgs

Her finner du ferdige undervisningsopplegg som du kan ta i bruk med en gang. Dette er fleksible opplegg du kan forme som du selv ønsker. Vi fyller jevnlig på med oppgaver og tips!

Bilde som viser en stein med et skilt som sier "Scotland" på

Scotland at the crossroads yet again

Trinn 11.–13.

The recent election to the Scottish Parliament may reignite a debate that was seen as decided for a generation merely seven years ago: Should Scotland become an independent country?

Les artikkelen til Øivind Bratberg
Bilde av jente som skriver på pc omringet av bøker

Hjemmearbeid og vurdering

Tysk I og II

Årets oppgavesett i tysk fra Julika Fiebig egner seg ypperlig som hjemmearbeid. Elevene får relevant øving, og du som lærer får enda bedre grunnlag til vurderingsarbeidet.

Oppgaver til hjemmeskolen
hav av legoklosser i ulike farger som en regnbue

Improve your writing

Engelsk Vg1 YF

Til Action, vårt nye læremiddel i engelsk yrkesfag, er det laget en mengde interaktive oppgaver der elevene får utforske det skriftlige språket. 

Disse oppgavene fungerer ypperlig som repetisjon, bevisstgjøring og forberedelse til vårens større skriveoppgaver.

Øv språkbruk med elevene
Elever ved Charlottenlund videregående skole i Trondheim mottar gode læringstips fra spansklærer Ane Christiansen. [Foto: Thor Nielsen]

Oppsummeringsoppgaver i spansk

Spansk nivå II

Å lære å lære er et av hovedpunktene i fagfornyelsen. Det innebærer at man reflekterer over sin egen læring, forstår sine egne læringsprosesser og tilegner seg kunnskap på selvstendig vis. Målet er at man på sikt skal kunne ta en aktiv rolle i egen læring og utvikling. 

Les mer om vurdering
Jente og gutter med laptop

Jenter, snakk med guttene!

Norsk 11.–13.

Hvordan er likestillingen i dagens Norge?  Har jenter og gutter like muligheter, eller er det kanskje noen områder der guttene kommer dårligere ut? 

Bruk teksten fra Grip teksten Vg2
Bildet viser spissen av en fyllepenn som skriver med blekk på papiret

Øv sikker språkbruk med elevene

Norsk 11.–13.

Sikkert språk er en digital læringsressurs som er inkludert i både Norsk for yrkesfag og Grip teksten. Her får elevene øve seg på gode formuleringer og tegnsetting.

Bruk læringsressursen
Tre knyttnever holdes opp mot hvit bakgrunn.

Kvinnedagen – et historisk blikk

Vg2–Vg3

8. mars er den internasjonale kvinnedagen, og i den anledning har vi laget et undervisningsopplegg som kan brukes i historie. Her får elevene et historisk blikk på kvinnedagen og kvinnekamp generelt.

Prøv opplegget
Agusto fra Venezuela snakker om fotball i språkvideoen ¡GOOOOOOOL! i kapittel 11 i PASOS.

PASOS språkvideoer – en reise i den spansktalende verden

Spansk nivå ll

Læremidlet Pasos har 14 språkvideoer med tilhørende aktiviteter. I videoene blir elevene kjent med virkelige personer fra flere spansktalende land, og spansktalende personer som bor i Norge.

Pasos lynkurs – videopresentasjon

Prøv ut språkvideoene

Mock Exam høsten 2020 – tilpasset Udirs eksempeloppgaver

Engelsk Vg1

Terminprøvesettet er tilpasset eksempeloppgavene som Utdanningsdirektoratet annonserte i oktober 2020. Mock Exam høsten 2020 er satt sammen av lærestoff tilpasset innholdet i Targets og Action.

Høstens terminprøve er klar
De populære fysikksimuleringene er nå tilrettelagt for html.

Fysikkrefter på tur

Fysikk 1

Aschehoug Undervisning utgir nye utgaver av ERGO Fysikk 1 og ERGO Fysikk 2 tilpasset fagfornyelsen. Prosessen med å gjøre om de populære fysikk-simuleringene fra Flash til HTML er i full gang. Du kan allerede nå teste ut et utvalg av disse!

ERGO Fysikk 1 lanseres våren 2021. 

Bestill vurderingseksemplar

Test ut simuleringene

Navidad en familia – om julefeiring i Latin-Amerika

Spansk nivå I og II

Tre søstre fra Lima i Peru har allerede tyvstartet årets julefeiring for at spanskelever i videregående skal få innblikk i hvordan julen feires i Peru og i andre spansktalende land. Filmen viser en julekveld hjemme hos familien. 

Prøv ut opplegget
Filmprojektor mot mørk bakgrunn med lysstråle.

Undervisningsopplegg med filmer i kjemi

Kjemi Vg1

Kjemi 1. Digitale ressurser har en inngang som heter «Film». Her finner du korte undervisningsfilmer som tar opp sentrale temaer innen kjemi. Det hører oppgaver til filmene.

Filmressurser i kjemi

Les mer om filmer i kjemi
AC_iStock_1195994877_t2

Stem i det amerikanske valget!

Engelsk Vg1

Valg av amerikansk president engasjerer en hel verden. Vi i Aschehoug Undervisning utarbeidet et undervisningsopplegg i forkant av valget den 3. november der vi blant annet oppfordret elever i videregående skole til å stemme på sin foretrukne presidentkandidat. Nå foreligger valgresultatet.

Stem på din kandidat
Kan forhåndsstemmer avgjøre presidentvalgets utfall?

Presidentvalget i USA – opplegg klar til bruk

Engelsk Vg1

3. november er det presidentvalg i USA. Vi i Aschehoug Undervisning har i samarbeid med våre forfattere publisert innholdspakker og oppgavesett i Aschehoug Univers som belyser aktuelle temaer i forbindelse med det amerikanske presidentvalget. 

Prøv ut oppleggene
PASOS er elevenes lærebok i spansk. Her er elever ved Charlottenlund videregående skole i gang med spanskundervisning.

Vurderingsmuligheter i PASOS

Spansk nivå ll

Med fagfornyelsen har underveisvurdering blitt en integrert del av læreplanen. I Pasos er oppgavene utformet på en måte som gjør det enkelt å ha en løpende dialog med eleven.

Pasos lynkurs – videopresentasjon

Les mer om mulighetene
Filmbilde: En gruppe menn og kvinner går arm i arm og danner en fast rekke.

Watching a film: SELMA – with study notes

Engelsk Vg1

Filmen Selma (2014) bygger på faktiske hendelser fra tidlig 1960-tallet basert på den ikke-voldelige kampen for lik stemmerett for den svarte befolkningen i det amerikanske samfunnet. Filmens innhold har flere berøringspunkter med «Black Lives Matter»-bevegelsen.
 

Selma – filmbasert opplegg fra nye Targets

Prøv ut det filmbaserte opplegget
Nyhetsstudio

Dagsaktuell kjemi – en forsmak på ny utgave av KJEMI 1

Kjemi Vg2

Aschehoug Undervisning reviderer Kjemi 1 og Kjemi 2 til fagfornyelsen. Vi er allerede godt i gang med å publisere innhold som gir smakebiter på hva som kommer. Kjemi 1 lanseres våren 2021.

Dagsaktuell kjemi
Mariette Aanensen er universitetslektor ved Institutt for fremmedspråk og oversetting ved Universitetet i Agder. Hun har bred undervisningserfaring bl.a. fra videregående.

Skrivekurs i engelsk som treffer yrkesfageleven

Engelsk Vg1

Mariette Aanensen har utviklet skrivekurs i engelsk med fargekoder og modelltekster gjennom velkjent legobygging. Mange elever synes det er lettere å få tilbakemelding på hvilken farge de mangler for å bli bedre. Dette gjør skrivingen mer motiverende og tryggere.

Lynkurs i Action

Les om fargekoder og modelltekster

Språkinnlæring i tysk er som å bygge et hus

Tysk nivå ll

Språk er et komplekst fenomen som oppstår som et samspill mellom mange ulike funksjoner. Å lære et språk kan sammenlignes med det å bygge et hus. 

Les mer om språkinnlæring i tysk
Ane Christiansen er lærebokforfatter og jobber i spansk ved Charlottenlund videregående skole i Trondheim.

Hvorfor PASOS?

Spansk nivå ll

Egentlig skulle vi ut og drikke kaffe i forbindelse med en Oslotur for Ane etter påske, men koronaen kom oss i forkjøpet, og resten er historie. Flere ganger har jeg hørt henne si at Pasos er elevenes bok. 

Alle lærebøker er vel det, så hva mener hun egentlig?

Les om hvordan Pasos ble til

Nye TARGETS og digitalt innhold!

Engelsk Vg1

Aktualitetsstoff, interaktive oppgaver, mock exams, eksamenstrening, grammatikk- og lesestrategifilmer, modelltekster og forslag til aktiviserende klasseromaktivteter er noe av det digitale innholdet som nye Targets nå byr på. 

Nytt innhold publiseres fortløpende i tiden fram til skolestart 2020/21.

Welcome to Targets Digital Resources! 

Les mer om digitalt innhold
Oppgaveløsning i spansk med hjemmepc.

Vurdering i koronaens tid

Spansk nivå l og ll

Vurderingsaktiviteten ¿Y ahora qué?, om livet under og etter koronaens tid, er ment som en hjelp til lærerne i en tid hvor det er utfordrende å vurdere. Mange elever skal ha termin- eller standpunktkarakterer, mens ingen skal ha eksamen. 

Hvordan vurdere uten eksamen?
Det britiske imperiet var en gang verdens mektigste. Kan brexit gi statsminister Boris Johnson en mulighet til igjen å skue utover verdenshavene? [FOTO: NTB scanpix]

Brexit – på seilas mot ukjent havn

Engelsk Vg1

2020 skulle bli året da Storbritannia gjorde seg ferdig med den langdryge utmeldingen av EU. Så kom korona-krisen og reiste ny tvil om britene vil avslutte den såkalte overgangsperioden ved årets slutt. Mens vi venter, kan vi spørre: Hva slags havn styrer Storbritannia mot, der et sted utenfor EU?

TARGET YOUR SKILLS!
Brexit: Sailing into Uncharted Waters – study notes

Hvor går ferden?

Forenklede utgaver av Matematikk 1P og 1P-Y

Matematikk Vg1

Aschehoug Undervisnings nye matematikk-serie inkluderer forenklede utgaver av Matematikk 1P og Matematikk for yrkesfag P. Forfatterne har som ambisjon at alle elever skal komme igjennom hele kurset og stå til eksamen.

Bestill vurderingseksemplar her

Bli kjent med utgavene
Hvilke kandidater skal dekkes og hvor mye? Et amerikansk presidentvalg er et mediesirkus av en annen verden, og media har en enorm påvirkningskraft. [Foto: NTB scanpix]

Medias rolle i amerikanske presidentvalg

Engelsk Vg1

Medias rolle er viktig i amerikanske presidentvalg all den tid en nasjon på 329 millioner mennesker for det meste opplever valgkampen via TV-skjerm, radio, eller på nett. Det er vanskelig å måle medias betydning eksakt, men vi vet at presidentkandidater er besatt av å få medias oppmerksomhet.

TARGET YOUR SKILLS!
The Role of the Media in US Presidential Elections – study notes

Les mer om medias rolle

Matematikk 1P-Y og yrkesretting

Matematikk Vg1

Hvert utdanningsprogram på yrkesfag har spesifikke kompetansemål. Lærestoff til disse spesifikke kompetansemålene finner du på Aunivers.no fra høsten. Her får du en smakebit på hvordan vi har tilrettelagt det digitale innholdet.

Les mer om yrkesrettingen

NATURFAG SF – et «levende» læremiddel

Naturfag Vg1

Twig-filmer, interaktive oppgaver, utforskende arbeidsmetoder og programmering er eksempler på «levende» digitale godbiter som inngår i de digitale ressursene til nye Naturfag SF. Vi skal nå ta for oss noen av ressursene.

Les mer om digitale ressurser
I språkfilmene til PASIONES 2 møter vi blant annet Catarina fra Lima i Peru.

PASIONES språkfilmer – tekstet og utekstet

Spansk nivå ll

Læremidlet Pasiones 1–2 har 20 språkfilmer med tilhørende aktiviteter. Språkfilmene er tilgjengelig i tekstede og utekstede versjoner. Elevene kan velge den versjonen som passer dem best. 

Les mer om språkfilmene
En fortvila gutt.

Keep Calm And Practice Your Critical Mindset

Engelsk Vg1

Alle snakker om karantene og virus. Vi bombarderes med informasjon fra alle kanter. Det er vanskelig å forholde seg rolig og vite hvilken informasjon vi skal velge å stole på. Det er likevel håp!

Om kilder og kildekritikk

Naturfag for YF – omfattende endringer

Naturfag Vg1

En av de store læreplanendringene til fagfornyelsen gjelder naturfag for yrkesfag. Hvert utdanningsprogram på yrkesfag har fått sin egen læreplan. Forfatterne bak Naturfag for yrkesfag har derfor tenkt helt nytt.

Les mer om endringene
Langs med en havnepromenade har flere gateselgere spredd ut varene sine. I forkant av bildet står det en mann med mange rosa og hvite sko foran seg. Bak han står det en mann med mange hatter foran seg og videre bak dem står det mange andre som den med ulike varer. Mennesker spaserer bortover promenaden. På høyre side av bildet er det en rad med palmer. Himmelen er lyseblå.

Capítulo 13: Me lo regaló mi madre

Prøvekapittel fra Pasos.

Les mer
Feiring av Semana Santa i Elche, Spania

Semana Santa – om påskefeiring i Spania

Spansk nivå l

I videoen Semana Santa har elevene mulighet til å se og høre Manuel fra Elche i Spania fortelle hvordan man feirer påske i hans hjemland. Den hellige uken, eller Semana Santa, er årets viktigste religiøse begivenhet i den katolske verden.

Om påskefeiring i Spania
Hender som tar på antibac

Antibac og koronavirus

Kjemi Vg1, Vg2

Utbruddet av koronavirus har resultert i at Antibac plutselig er blitt en mangelvare. På nettet florerer det med oppskrifter på hjemmelaget Antibac. Spørsmålet er om disse oppskriftene faktisk gir hånddesinfeksjon? 

Les artikkelen og løs oppgaver

Kan vi lage vår egen antibac?
Person som skriver på tastatur på en pc

En meningsfylt skoledag med hjemmeundervisning

Helse- og oppvekstfag 11.–13.

Vi har laget et forslag til hjemmeoppgave for elevene på helse- og oppvekstfag. Oppgaven knytter fagstoffet til elevens nye koronahverdag.

Se opplegget her
Olivia fra Cuba

Digitalt prøvekapittel fra PASOS

Spansk nivå ll

Skolen er stengt fram til påske, og det kan være vanskelig å følge en vanlig lærebok. For å avhjelpe situasjonen har vi digitalisert kapittel 13 i Pasos. Undervisningsopplegget legger til rette for at elevene kan jobbe hjemmefra med kapittelet.

Prøvekapittel 13 – spansk nivå II. Logg inn med Feide.

Test ut prøvekapittelet
En gutt gjør lekser hjemme.

Hjemmearbeid i tysk

Tysk nivå l og ll

Skolen er stengt. Alle snakker om karantene og virus. Og elevene skal sitte hjemme alene og lære tysk. La oss snakke litt om denne uvanlige tiden – på tysk.

Les mer om hjemmearbeidet
Mann i en bakgate

Undervisningsopplegg i norsk

Norsk 11.–13.

Det skal ikke så mye til. Bare et lite virus, en flaggermus og et matmarked i Wuhan. 
Før du vet ordet av det, er nesten hele verden nede for telling, og du får ikke lov til å gå på skolen.

Opplegget finner du her. 

Se opplegget her

FILM: THE POST – with study notes

Engelsk Vg1, Vg2

The Post is based on the Washington Post and the paper’s efforts to publish the classified documents called the Pentagon Papers about the US government involvement in the Vietnam War (1955-1975). The film and study notes are perfect for distance learning. The film is available on Netflix.

Read more about the study

Om hjemmelivet under korona

Spansk nivå l

Ane Christiansen, forfatter av Pasos, har utarbeidet et nivådifferensiert opplegg til fjernundervisning i spansk med utgangspunkt i én av språkfilmene som er felles for Gente (ungdomstrinnet) og Ganas (videregående). I filmen møter vi Demián fra Mexico på en helt vanlig dag. Elevenes oppgave blir å sammenligne det vanlige livet med koronalivet.

Undervisningsopplegget har tre nivåer, og passer både for nivå I (ungdomstrinn + vgs) og nivå II.

Om hjemmelivet under korona – elevaktiviteter – PDF

Om hjemmelivet under korona – elevaktiviteter – WORD

Prøv ut hjemmeopplegget

Innføring i kildebruk

Hvordan finne den informasjonen du har behov for? Hvordan vurderer du om den er til å stole på? Hvordan henviser du til en god kilde? 

På de neste sidene får du en rask innføring i kildebruk.

Les mer
Illustrasjon av en kvinne som ser på en pc skjerm

Programmeringseditor og grunnopplæring på ett sted

Trinn 8.–13.

Fagfornyelsen nærmer seg og med den kommer også programmering inn i matematikk og naturfag. Vi har utviklet grunnleggende digitale kurs, satt opp gratis programmeringseditor og nå samlet programmeringsressursene våre på ett sted.

Lær mer om programmering
Elever som står på to linjer med ansiktet mot hverandre og diskuterer.

Get to know your classmates

Engelsk Vg1

La elevene bli bedre kjent med hverandre i starten av skoleåret med aktiviteter fra Targets.

Her finner du aktivitetene

Konspirasjonsteori og kritisk tenkning

Tverrfaglig 11.–13.

Konspirasjonsteorier er et godt utgangspunkt for å arbeide med kritisk bevissthet og tenkning.

Mer om konspirasjonsteorier
Bildet viser tre samekniver i typiske slirer med mønstre oppå et reinsdyrskinn

Kunsten å spikke

Norsk YF Vg2

Til samenes nasjonaldag 6. februar passer det perfekt å lese et utdrag fra Kunsten å spikke av Niklas Karlsson. Her møter elevene en ung mann, hans samiske bakgrunn og hans kjærlighet til treet, om det å spikke på alvor.

Her finner du tekst og oppgaver
Filmbilde: En gruppe menn og kvinner går arm i arm og danner en fast rekke.

Watching a Film: Selma

Selma (2014) is the true story of Martin Luther King, Jr.'s campaign for equal voting rights. The film opens with King accepting his Nobel Peace Prize in 1964, and ends with the 1965 Selma to Montgomery voting rights marches. 

Les mer
Reading strategies

Lesestrategifilmer i engelsk

Engelsk Vg1

Aschehougs lesestrategifilmer i engelsk er en serie på fem korte filmer der sentrale lesestrategier i engelskfaget presenteres – med supplerende tekster og oppgaver på ulike nivåer.

Les mer om filmene
Helene Uri

Kjønn, språk og makt

Tverrfaglig 11.–13.

8. mars er den internasjonale kvinnedagen! Dette feirer Aschehoug undervisning med et undervisningsopplegg om kjønn, språk og makt som passer både i norsk og samfunnsfag. 

Opplegget inneholder fire videointervjuer med Helene Uri og oppgaver.  Dette finner du her. 

Se opplegget her
Jente og gutt holder hver sin mobil

Mobilens livsløp

Samfunnsfag 11.–13.

Hva vet du om hvor mobilen din kommer fra? Hvor ofte kjøper du ny? Og har det noe å si?

Lær mer om mobilen
Bilde av en stor og høy hylle med bøker i sentrum av rommet

Innføring i kildebruk og kildekritikk

Tverrfaglig Vg1, Vg2

Vi går gjerne rett på Google når det er noe vi vil ha svar på. Samtidig vet vi at hvem som helst kan publisere på nettet, og i noen tilfeller finner vi altfor mye informasjon.

Hvordan kan elevene finne den informasjonen de har behov for? Hvordan vurderer de om den er til å stole på? Hvordan skal de henvise til en god kilde? 

Lær mer om kildebruk
Elever sitter rundt et bord og leser sammen

10 Approaches to Reading English

Engelsk Vg1

Most of us read Facebook-updates, Snapchats and emails almost every day. These texts are usually short and easy to understand. They inform us about the lives and loves of our friends and family, and they often contain entertaining pictures and videos.

How to improve reading skills

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Edge, eller Safari (for Mac)

Illustrasjon: Fargede former