Til hovedinnhold
Foto: Elenathewise/iStock

Antibac og koronavirus

Utbruddet av koronavirus har resultert i at Antibac plutselig er blitt en mangelvare. På nettet florerer det med oppskrifter på hjemmelagd Antibac. Spørsmålet er om disse oppskriftene faktisk gir hånddesinfeksjon.
 

Wuhan

Sent i 2019 ble en rekke mennesker i byen Wuhan i Kina påvist med luftveisinfeksjon og lungebetennelse. Disse menneskene hadde arbeidet i og rundt bodene på sjømatmarkedet i byen. Det ble senere kjent at sykdommen skyldtes en ny type virus som ble kalt SARS-Cov-2. Viruset ble senere kjent som «koronaviruset» i media.

Kinesisk fiskemarked

Koronaviruset

Kort tid etter at viruset ble påvist i Kina spredde det seg raskt til andre deler av verden. 26. februar 2020 ble de første smittede i Norge og Danmark påvist. Verdens helseorganisasjon opplyste 30. januar 2020 at spredningen har blitt oppgradert til internasjonal folkekrise.

Koronaviruset har preget både nasjonalt og internasjonalt mediabilde de siste månedene. Eksperter og lekfolk er begge synlige med meninger, advarsler og tips. En uventet effekt av den økte bevisstheten rundt viruset, er at apoteker og dagligvareforretninger er tomme for Antibac.

Illustrasjon av koronaviruset

Antibac

Antibac er navnet på en rekke hånddesinfeksjonsprodukter som kan drepe mikroorganismer. Kjemisk er Antibac relativt enkel å lage. Antibac består av etanol, vann, glyserol og sporstoffer (for eksempel luktstoffer). Noen Antibac-produkter inneholder også små mengder propan-2-ol. I kjølvannet av at Antibac plutselig ble en mangelvare begynte det å florere med oppskrifter på å lage sin egen Antibac, spesielt på internett og Instagram. Spørsmålet er om disse oppskriftene gir hånddesinfeksjon.

Hender som påføres Antibac fra en dispenser.

Oppgaver

  1. Hva er det systematiske navnet for glycerol?
  2. Skriv strukturformelene for følgende stoffer i Antibac: etanol, glycerol og propan-2-ol
  3. Hvilken kjemisk funksjon har henholdsvis etanol, propan-2-ol og glycerol i Antibac? 
  4. Er det krav til konsentrasjonen av ett eller flere av stoffene i Antibac? 
  5. Virker Antibac mot mikroorganismer (bakterier, virus og sporer?) 
  6. Fins det noen bakterier, virus eller sporer som Antibac ikke virker mot? 
  7. Finn en oppskrift på nettet for å lage Antibac og vurdere om denne oppskriften gir et godt nok produkt.
  8. Fins det et bedre alternativ enn Antibac for å unngå smitte?
  9. Media spiller en viktig rolle i at folk har tilgang på god og vitenskapelig basert informasjon. Søk på nettet etter nylige saker om koronaviruset. Hva sier ulike eksperter om viruset? Er de enige?

Forslag til videre lesing

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Firefox, eller Safari (for Mac)

Illustrasjon: ugle