Til hovedinnhold

Nivå 1 betyr at denne boka er lettlest. 
Nivå 2 betyr at dette er en typisk ungdomsbok når det gjelder leseferdigheter. 
Nivå 3 betyr at dette er for lesehestene – kan hende boka er litt mer komplisert eller ganske tjukk. 

Lesetips

Lise Forfang Grimnes er forfatter og formidler. Hun leser alt av litteratur for ungdom. Vi ba henne derfor om å lage en liste med tips til gode bøker for elever på ungdomstrinnet. 

Lise Forfang Grimnes
Omslaget av "Alle utlendinger har lukka gardiner" av Maria Navaro Skaranger

Alle utlendinger har lukka gardiner

Tittel: Alle utlendinger har lukka gardiner 
Forfatter: Maria Navarro Skaranger 
Forlag: Oktober 
Tema/sjanger: Kortprosa, oppvekst på Oslos østkant 
Nivå: Litt vanskelig å plassere. Boka er kort og med relativt lite tekst, men språket kan være vanskelig tilgjengelig. 

Aktuell bok, går på kino i disse dager. Den er skrevet i et muntlig språk med slang som ligner en blanding av spansk og kebabnorsk. Vi følger Mariana gjennom en vanlig hverdag på Romsås i Oslo. De dagboklignende skildringene fra ungdomsskolen er lett å kjenne seg igjen i. Hun er veldig opptatt av en gutt fra skolen som heter Mu2 og som hun snakker med på kveldene på MSN (jepp, som i gamle dager). Det handler om identitet, innvandring og kriminalitet, men like mye om det varme og fine nabolaget der hun bor. Kapitlene er korte og innholdsrike og egner seg godt til samtaler i klasserommet.  

Omslag av boken "OMG" av Ingelin Røssland

OMG

Tittel: OMG 
Forfatter: Ingelin Røssland 
Forlag: Samlaget 
Tema/sjanger: Lettlest, identitet, kjærlighet 
Nivå: 1 

OMG er en lettlest bok på nynorsk. Jeg leste den på en halv time. Boka begynner rett inn i fest, fyll og kjip kjæreste, og en jente som er på skjæring med mamma. Mamma sender henne til mormor på landet. Det er kjipt. Men så møter hun Johannes på bedehuset (!!) og da snur ting seg. Det er ikke lett å skrive lettlest for ungdommer når du skal ha med konflikt, kjærlighet, identitet og hele pakka, men Ingelin Røssland er etter hvert en dreven forfatter og jeg syns det fungerer fint her. 

Omslag av boken "Et hav av kjærlighet" av Tehereh Mafi

Et hav av kjærlighet

Tittel: Et hav av kjærlighet
Forfatter: Tehereh Mafi
Oversetter: Heidi Sævareid
Forlag: Gyldendal
Tema/sjanger: Rasisme, kjærlighet
Nivå: 2

Kjærlighetshistorie lagt ett år etter 9/11 i USA. Shirin er 17 år, har vokst opp i USA, med foreldre fra USA. Hun velger selv å
bruke hijab. Det utløser en vegg av rasisme på den nye skolen. Der møter hun Ocean, som er skolens store basketballhåp. De
faller for hverandre, men er det mulig når de kommer fra så ulike verdener? Nyansert bok om rasisme og hovedpersonens
egen erkjennelse av å bruke aggresjon i møte med omverdenen. Forfatteren har sagt at fortellingen er basert på opplevelser fra eget liv.

Omslag av boken "Bare spille ball" av Michael Stilson

Bare spille ball

Forfatter: Michael Stilson
Tittel: Bare spille ball
Forlag: Cappelen Damm
Tema/sjanger: Fotball, identitet
Nivå: 2

Michael Stilson er en tidligere fotballspiller fra eliteserien som debuterer med denne boka. Fredrik er i juniorstallen til RBK,
og nå er det straks NM finale, og den vil bestemme om han kan bli fotballproff eller ikke. Boka er en nedtelling til den
kampen. På hjemmebane er det ikke greit, med skilte foreldre og en mildt sagt usympatisk far som pusher fotball til man blir
kvalm. Boka handler om fotball, og den er skrevet av en som kan fotball, men den handler også om kompleksiteten i et liv, om
vennskap, kjæresterier og det å ikke være god nok. Godt språk og god driv gjør boka til en skikkelig fin leseropplevelse. Stilton har også vært medvirkende på manussiden i Heimebane, og mye av den samme historiedynamikken finner vi her. Jeg tror dette er første bok i en serie.

Omslag av boken "Alt skal brenne" av Sofia Nordin

Alt skal brenne

Tittel: Alt skal brenne 
Forfatter: Sofa Nordin 
Oversetter: Lene Stokseth 
Forlag: Mangschou 
Tema/sjanger: Vennskap, psykisk helse, selvmord 
Nivå: 3 

Agnes og Minna er bestevenninner. Agnes ganske vanlig, mens Minna vil endre verden. Hun brenner i begge ender samtidig. Hun binder seg fast i skoletrappen, naken og tilsmurt i blod, for å protestere mot kjøttindustrien. Andre frykter henne, beundrer henne og elsker henne. Agnes og Minna er revolusjonssøstre, krigere, bark og gren fra samme tre – de er uadskillelige. Men hva skjer når Minna vandrer så langt inn i mørket at Agnes ikke kan følge henne lenger? Meget velskrevet bok om selvmord, lojalitet og vennskap. Dette er min favoritt fra 2019. Slutten gir oss håp, uten å redusere alvoret i tematikken. 

Omlag av Enkebyen av Thomas Enger

Enkebyen

Forfatter: Thomas Enger
Tittel: Enkebyen
Forlag: Capitana
Tema/sjanger: Dystopi
Nivå: 2

Dystopisk thriller om Stella som er på flukt og ender opp i Enkebyen. Vi befinner oss i framtiden, jorda er overbefolket og det er mangel på grunnleggende ressurser. I Enkebyen forsvinner unge jenter sporløst. Stella kastes ut i en brutal virkelighet hvor hun ikke kan stole på noen. Historien ligger tett på klima- og migrasjonspolitikken vi kjenner fra vår egen verden. Det er også en feministisk linje knyttet mot at kvinner ruster til kamp mot menn. Første bok i en serie. 

Omslaget av "Brådypt" av Elin Victoria Unstad

Brådypt

Tittel: Brådypt 
Forfatter: Elin Viktoria Unstad 
Forlag: Cappelen Damm  
Tema/sjanger: Krim for ungdom 
Nivå: 2 

Vilja druknet. Hun var død i 23 minutter før de klarte å gjenopplive henne. Og nå funker hun bare sånn passe. Boka starter med at hun blir kidnappet. Er det virkelighet eller hallusinasjoner? Flere mystiske ting skjer, og snart settes det i sammenheng med andre ting Vilja har stusset på opp gjennom årene; hvorfor de hele tiden må flytte, hvorfor hun og søsteren ikke får lov å poste noe på sosiale medier og hvorfor hun nesten ikke har sett noen bilder fra sin egen barndom. Historien er spenstig, underholdende, spennende og godt oppbygd.  

Omslaget av boken "To kan holde på en hemmelighet - hvis én er død" av Karen M. McManus

To kan holde på en hemmelighet - hvis én er død

Tittel: To kan holde på en hemmelighet – hvis en er død 
Forfatter: Karen McManus 
Oversetter: Agnete Øye 
Forlag: Cappelen Damm 
Tema/sjanger: Krim  
Nivå: 2 - 3 

Ellery og Ezra er tvillinger. Mamma sendes på avrusning og de to sendes til bestemor som de ikke har sett på ti år. Bestemor bor i Echo Rigde, en by som lever i skyggen av et mord som skjedde for fem år siden. Morderen ble aldri avslørt selv om sporene tydelig førte i en retning. Nå er det snart homecoming igjen og mystiske beskjeder i byen forteller at et mord snart skal skje igjen. Men hvem er det neste offeret? Ekstremt godt oppbygd plott med overraskende tvister, gode karakterskildringer og snikende uro. Dette er en pageturner for både ungdom og voksne.  

Omslag av boken "Følg med nå" av Trygve Skaug

Følg med nå

Tittel: Følg med nå 
Forfatter: Trygve Skaug 
Forlag: Cappelen Damm 
Tema/sjanger: Dikt 
Nivå: 1 

Trygve Skaug er låtskriver, musiker og poet, og kanskje først og fremst Instapoet med over 77 000 følgere på Instagram. Her poster han jevnlig små dikt og her er noen av dem samlet i bokform. Tematikken omfavner vennskap, kjærlighet, sex, psykisk helse, angst og livet i sin alminnelighet: «og livet bare/følg med nå/følg med nå/følger du med nå/bra». Diktene er enkle, lett tilgjengelige, til tider litt klisjéfylte for drevne lesere, men også gode og gjenkjennelige. Han har akkurat kommet med en ny diktsamling som heter Ikke slipp.  

Omslag av boken "Når er jeg gammel nok til å skyte faren min" av Åse Ombustvedt

Når er jeg gammel nok til å skyte faren min

Tittel: Når er jeg gammel nok til å skyte faren min 
Forfatter: Åse Ombustvedt 
Illustrasjon: Marianne Engedal 
Forlag: Ena Vigmostad og Bjørke
Tema/sjanger: Fortellende dikt, vold i familien 
Nivå: 1 

«Noen bøker kan endre liv. Kanskje til og med redde det. Dette er en slik bok», skriver forlaget ublygt om denne diktsamlingen. Og kanskje er det sånn. For diktene er en fortelling, og fortellingen handler om en tenåring som lever med en voldelig far. Og det er gjenkjennelig. Gutten er sinna ute, og redd hjemme. Pappa er superpappa ute, og jævlig hjemme. Illustrasjonene er enkle tegninger i gråtoner, og de bidrar til å gjøre stemningen enda mer intens og ubehagelig. Det er som om hver side gir et skikkelig knyttneveslag i trynet. Fungerer fint for lesning sammen i klasserommet. 

Omslag av boken "Grøss og gru" av Tor Arve Røssland

Grøss og gru

Forfattere: Tor Arve Røssland, Lars Mæhle, Laura Djupvik m.fl. 
Tittel: Grøss og Gru, en serie  
Forlag: Samlaget 
Tema/sjanger: Overnaturlig grøss 
Nivå: 1 

Samlaget har laget en ny serie med lettleste, nynorske romaner for ungdom. De har valgt ut godt etablerte forfattere som er drevne spenningsbyggere. Dette gir god kvalitet på bøkene. De kan leses på mellomtrinnet, men fungerer også utmerket på ungdomsskolen. Bøkene rommer alt man forventer å få fra et godt grøss. Gjengangere i fotballgarderoben, tåkelagte bygder, gamle hus med merkelige lyder, nazister som går igjen etter krigen, og nedlagte revefarmer i mørke skoger. Det er mysterier som må løses, og gamle hemmeligheter som skal avdekkes. Språket er godt og karakterene sitter. Til nå er det seks titler i serien. 

Omslaget av boken "Norra Latin" av Sara Bergmark Elfgren

Norra Latin

Tittel: Norra Latin – drømmenes skole 
Forfatter: Sara Bergmark Elfgren 
Oversetter: Fartein Døvle Jonassen 
Forlag: Kagge 
Tema/sjanger: Fantasy, grøss 
Nivå: 3 

To jenter fra helt ulike verdener begynner på teaterlinjen på prestisjeskolen Norra Latin. Clea er allerede skuespiller og superkjendis. Tamar kommer fra et lite sted og har en alminnelig bakgrunn. Tamar forelsker seg hodestups i Clea. Jetsettliv, bloggerliv og skolehverdag blandes med en skikkelig grøsser; fordi på Norra Latin viser gamle skrekkhistorier seg å være sanne. Forfatteren er en sann mester i å male fram gode bilder og grøssende stemninger. Det hele flettes sammen med myter knyttet til Shakespeares Midtsommernattsdrøm. Boka er kompleks, spennende og meget godt skrevet, og på over 500 sider. For erfarne lesere.  

Omslag av boken "Flaggermusmusikk av Tyra Teodora Tronstad

Flaggermusmusikk

Tittel: Flaggermusmusikk  
Forfatter: Tyra T. Tronstad 
Forlag: Aschehoug  
Tema/sjanger: Fantasy 
Nivå: 2 

Ellen sin familie er merkelig. Hver vinter går mamma i dyp søvn som kan vare i uker, i uthuset har de et slags sykehus for flaggermus og lillebror får stadige kraftige anfall som ingen kan forklare. Det eneste som hjelper er å legge en barokkflaggermus på pannen hans. Og etter hvert som historien ruller fram får barokkflaggermusen større og større plass i forklaringen på hvorfor ting er som de er. Velskrevet og spennende roman med fine, visuelle beskrivelser. Boka ble tildelt Kritikerprisen 2019.  

Omslag av boken "Flommen" av Max Estes

Flommen

Tittel: Flommen 
Forfatter: Max Estes 
Forlag: Cappelen Damm 
Tema/sjanger: Grafisk roman, klima 
Nivå: 1 

Boka omtales som en klimapolitisk tegneserie. Det er varslet flom, og en mann forlater huset sitt ute i skogen på leting etter hunden sin. Han skjønner snart at han må ta bilen for å komme seg unna flommen. På veien treffer en stor fugl ruta på bilen og sammen drar de videre gjennom det som skal bli en dramatisk natt. Fortellerteknikken er filmatisk og veksler mellom hele flater og vanlige tegneserieruter. Her er nesten ingen tekst. Den blå fargebruken forsterker flommen og uværet. Mørke trestammer og gule frontlykter fungerer som kontrast. Jeg likte godt det ordknappe samværet mellom menneske og dyr.  

Omslag av "Sult" av Knut Hamsun og Martin Ernsten

Sult

Forfatter: Knut Hamsun og Martin Ernstsen 
Tittel: Sult 
Forlag: Minuskel 
Tema/sjanger: Tegneserie, gjenfortelling av Sult 
Nivå: 3 

Dette er en tegneserieadapsjon av Knut Hamsuns romanklassiker med samme navn fra 1890. Fortellingen holder seg tro mot originalverket, også språklig. Boka er vakker, intens, humoristisk og har fått stor oppmerksomhet, blant annet ved en Bragepris. Fortellingen er gjennomgående skildret i gråtoner og sort/hvitt, selv om det finnes fantasifulle steder med bruk av farger. Et eksempel er når hovedpersonen i et anfall av lykke blir omformet til en gulaktig, rund person eller på omslaget der røde maur forsyner seg av hovedpersonens hjerne. Boka er perfekt til å bruke i undervisningen.   

Omslag av boken "Heimat" av Nora Krug

Heimat

Tittel: Heimat 
Forfatter: Nora Krug 
Illustratør: Nora Krug 
Oversetter: John Grande 
Forlag: Spartacus 
Tema/sjanger: Grafisk biografi, skam, 2. verdenskrig 
Nivå: 3 

Heimat handler om skammen ved å være tysk etter krigen. Forfatteren ble født lenge etter naziregimets fall, men krigen preget likevel oppveksten hennes. Hun kjente ikke til sin egen families historie fra krigen og ingen av besteforeldrene ville snakke om den. For hva er egentlig heimat når hjemlandet ditt har vært ansvarlig for noen av de største krigsforbrytelsene i moderne tid? Gjennom tegneseriestriper, illustrasjoner, fotografier og håndskrevet tekst tar denne boka oss med gjennom forfatterens arbeid med å utforske identitet og nasjonalitet. Boka anbefales varmt for å få en annen vinkling på krigshistorien, og er perfekt å bruke i skolesammenheng.   

Omslag av boken "Morten og Mahdi" av Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi

Morten og Mahdi

Tittel: Morten og Mahdi 
Forfatter: Kim Fupz Aakeson 
Illustratør: Rasmus Bregnhøi 
Oversetter: Tor Tveite 
Forlag: Kagge 
Tema/sjanger: Tegneserienoveller, vennskap 
Nivå: 1 

Tegneserienoveller er sjelden kost. Når temaet er vennskap mellom gutter blir det enda mer unikt. Men fortellingene om Morten og Mahdi er sjeldent godt gjennomført. Humoristiske, korte og fulle av hverdagslige situasjoner om to rønnere som finner hverandre og finner på mye sammen. Kim Fupz Aakeson skriver med dansk frimodighet om to som sjelden sitter stille og har en egen evne til å rote seg borti ting. Illustrasjonene er som guttene selv, rufsete i kantene og bråkjekke i stilen. Egentlig barnebok, men funker både for ungdom og voksne. Oppfølgeren har kommet.  

Omslag av boken "Dette var pakten vår" av Ryan Andrews

Dette var pakten vår

Tittel: Dette var pakten vår 
Forfatter/illustratør: Ryan Andrews 
Oversetter: Hilde Stubhaug 
Forlag: Gyldendal 
Tema/sjanger: Grafisk roman, vennskap 
Nivå: 1 

Årets mest fantastiske tegneserie er absolutt denne, og den reflekterer Stranger things, Stand by me og eventyr. Ungdommene utvider i år tradisjonen. Fem av dem har sverget på å følge etter lyslyktene hele veien og se hvor de blir av. Den ene etter den andre faller fra. Til slutt er det bare en igjen - han som har prøvd å henge på hele tiden i håp om å få være med. Sammen tar de skrittet over den forbudte broa og havner midt i eventyret. Nydelig om vennskap, tradisjoner og at ting ikke alltid er slik de ser ut- det kan være langt mer magisk enn man tror. 

Omslag av  "Jenteboka"  av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

Jenteboka

Tittel: Jenteboka 
Forfatter: Nina Brochmann / Ellen Støkken Dahl 
Illustratør: Magnhild Winsnes 
Forlag: Aschehoug 
Tema/sjanger: Fagbok, kropp jenter 
Nivå: Alle 

Denne boka er skrevet av to leger. Den tar for seg, oversiktlig og ryddig, alle tema som berører pubertet; vekstspurt, mensen, pupper, kviser, jentekroppen, følelser, generasjon prestasjon, forelskelse, kyssing, grenser og overgrep. Bokas styrke ligger i hvordan forfatterne klarer å kombinere eksakt kunnskap, fakta og vitenskap med å henvende seg så fint til akkurat den unge målgruppa, jenter opp til 15 år, med et klokt, omsorgsfullt, lett og ledig språk. De skriver i andre person, i du-form, og det fungerer bra, og de tør også å være tydelige i sine råd til unge jenter.  

Omslag av boken "Respekt" av Inti Chavez Perez

Respekt

Tittel: Respekt - en sexbok for gutter 
Forfatter: Inti Chavez Perez 
Illustratør: Annie Palmgren 
Oversetter: Jan Chr. Næss 
Forlag: Gyldendal 
Tema/sjanger: Fagbok, kropp gutter 
Nivå: 3 

Er det feil å se på porno? Hva betyr det å være gutt? Er pikken min for liten? Hvordan skal jeg tørre noen gang å ha sex? Hvordan flørter man når det er så mye metoo-greier rundt forbi? Hvordan skal en gutt ha sex med en gutt?  Dette er mange av spørsmålene forfatteren tar for seg, direkte og konkret. En av bokas store styrker er fokuset på hvordan man skal behandle jenter med respekt. Det samme gjelder forventninger til gutterollen som kan oppleves trang og ufri.  

Omslag av  "#vågåvære"  av Helsesista

#vågåvære

Tittel: #vågåvære 
Forfatter: Tale Engvik aka Helsesista 
Illustratør: Tale Engvik 
Forlag: Cappelen Damm 
Tema/sjanger: Fagbok, kropp, psykisk helse, identitet  
Nivå: Alle 

Forfatteren er Helsesista som er mest kjent på sin snapchat-kanal hvor hun snakker direkte med sine følgere. Hvert kapittel innledes med en melding forfatteren har fått fra en ungdom, og så følger Helsesistas refleksjoner og tanker om tema. Boka tar for seg hele spekteret av det å være ung; tanker og følelser, kropp og kjønn, og når det blir ekstra vanskelig. Sammen med ungdommen snakker hun om kjærlighetssorg, syke foreldre, indre kaos, nudes, skeiv, første gang, sex og funksjonsnedsettelse, porno, kjærestevold, seksuelle overgrep, og hun har et nydelig kapittel om «gutta mine», om gutters psykiske helse.  

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Edge, eller Safari (for Mac)

Illustrasjon: Fargede former