Til hovedinnhold

Det utvidede klasserommet i naturfag

Naturfag 8.–10.

Til fagfornyelsen blir lærere oppfordret til å la elevene få utforske mer i naturfag. Her får du 6 enkle tips for å komme i gang! 

Mulighetene er store for absolutt alle skoler har et uterom – for noen ligger skogen rett utenfor døra, for andre byen – uansett så kan nærmiljøet brukes. Det utvidede klasserommet gir elevene et friskt avbrekk fra det mange ungdomskoleelever opplever som en teoretisk og stillesittende skolehverdag med mye prestasjonspress. Ofte vil du også oppdage at andre elever får økt engasjement for faget ute, enn de som viser det inne.

Ved å aktivt ta i bruk nærmiljøet, kan en knytte kompetansemål nærmere elevenes hverdag. Kanskje finnes det en lokal bedrift dere kan besøke for å undersøke lokal teknologiutvikling, en grøft dere kan undersøke som et lokalt økosystem, eller dere kan ta i bruk skolens fotballbane til å skyte opp papirraketter. Naturen er også en viktig del av det norske samfunnet og skolen kan fylle en viktig rolle ved å gi elevene tilgang og kunnskap om naturen. 

6 tips til undervisning i det utvidede klasserommet 

1. Start med små økter. Da blir både lærer og elever vant med rutinene som følger med det å flytte undervisningen ut. 
2. Ha en god plan for økten. Forklar tydelig hva planen er før dere går ut og setter i gang. 
3. La andre elever enn vanlig få ansvar for oppgaver i uteområdet. Let etter de som har erfaringer fra nærmiljøet de kan dele. Det vil kanskje være andre elever som synes det er gøy, enn de som trives med teoriøkten på tavla. 
4. Ha faste møtepunkter (om økten er lang). Slik kan elevene komme innom og fortelle hva de har gjort. Her kan du også ta i bruk moderne teknologi! Elevene kan bruke mobil for å ta bilde av det de holder på med og legge det i en felles mappe eller plattform klassen bruker. Dette kan brukes til en oppsummering på slutten av økten.
5. Øvelse gjør mester! Ved å legge lista lavt i begynnelsen kan man få til gode, men enkle opplegg i det utvidede klasserommet. Etter hvert kan man utvide både ambisjonsnivå og lengde.
6. Allier deg med lærere i andre fag. Det er en super mulighet til å få til et tverrfaglig samarbeid.

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Edge, eller Safari (for Mac)

Illustrasjon: Fargede former