Til hovedinnhold

Spansk nivå I

TRINN 8.–10.

Gente 8–10 er et begynnerkurs i spansk nivå I for ungdomstrinnet. Med stor vekt på enkelhet, variasjon og systematikk gjenspeiler læremidlet det kulturelle mangfoldet i den spansktalende verden. 

Bestill vurderingseksemplar av lærebøker her

Bestill vurderingseksemplar av Gente Ejercicios 8 her

Gente 8–10 legger særlig vekt på

● aktiviteter som gjør språklæringen morsom og variert
● god og systematisk progresjon gjennom læringsløpet
● muntlig og skriftlig produksjon

Om GENTE – faglærer Mariann Johnsen

Aktiviserende klasserom – ¡Levántate!  
Alle kapitlene i Gente har oppgaver og aktiviteter elevene må opp og stå for å løse. Gjennom disse aktivitetene blir det mye lettere for elevene å snakke det nye språket. Sjenansen forsvinner i jakten på den riktige løsningen, og bevegelse og lek gjør det lettere å uttrykke seg.

Strukturert 
Gente har tydelig progresjon, systematisk repetisjon og gir god plass til ordlæring og språkstrukturer. Differensieringsmodellen har en todelt struktur; kjernestoff og fordypningsstoff. Oppgavene er organisert etter de grunnleggende ferdighetene lytte, lese, skrive og snakke. Hvert årstrinn er inndelt i seks temaer elevene kan kjenne seg igjen i. Elevene får jobbe med disse gjennom ulike innfallsvinkler og over tid. På den måten bygger de opp et solid vokabular, gode kommunikative ferdigheter, og de får tid til å gå i dybden.

Det er lagt stor vekt på muntlig produksjon gjennom modelltekster, lytting, uttale og opptaksfunksjon. 

Digitalt innhold tilrettelagt for elever byr på grammatikkoppgaver, tekstarbeid, uttaletrening, lyttestoff og musikk. I videomaterialet blir vi kjent med ungdommer fra Nicaragua, Mexico og Spania.

Smarte strategier
Hvert kapittel åpner med to motivasjonssider. Her finner elevene ord det er lett å kjenne igjen fordi de kan norsk og engelsk. Ideen er å oppmuntre elevene til å bruke det de kan fra før, for alt det er verdt. Når de har skjønt at språkene er i slekt og likner, er det mye lettere å tørre å gjette og prøve seg fram på det nye språket. Dette er gode læringsstrategier i praksis. 

Eksamensfokus
YO-boka er skriveoppgaver som dukker opp i hvert kapittel gjennom de tre årene elevene har spansk på ungdomstrinnet. YO-boka blir en mappe der elevene kan se egen progresjon, snakke om læringsprosessen og vurdere sin egen læring. Til eksamen vil de ha en stor samling egne tekster de kan ta utgangspunkt i.

På tvers av fagene 
Siden språkverkene GenteLeute og Salut er bygget over samme lest, er det enkelt å samarbeide på tvers av språkfagene om felles temaer som grammatikk, læringsstrategier, leker, aktiviteter og det å skrive en god tekst eller holde en god presentasjon.

Digitalt innhold
Læremidlet har et stort utvalg av digitale ressurser. Deler av dette innholdet er kun tilgjengelig for lærere.

Lenke til gratis elevnettsted

Les også

Gente – og fagfornyelsen
Gente – og kompetansemålene
Gente, Leute, Salut  året rundt! Månedens oppgave 
Gente språkvideoer – med komplette undervisningsopplegg
Semana Santa – et undervisningsopplegg om påskefeiring i Spania

Vil du motta relevante nyheter, inspirasjon og undervisningsopplegg for spansk? Registrer deg her

Komponenter

Lærebok | Digital | Unibok | Brettbok

Kjøp Gente her

Forfattere

Linn Maria Børve underviser i spansk, norsk og engelsk ved Skogn barne- og ungdomsskole i Levanger. Hun er medforfatter på spanskverket Ganas 1–2 for den videregående skolen.

Aud Marit Fjerdingren underviser i spansk og norsk i Osloskolen både på ungdomstrinnet og i den videregående skolen. Hun er medforfatter på spanskverket Ganas 1–2 for den videregående skolen.

Gloria Hernández Montesdeoca underviser i spansk ved Hop ungdomsskole og Langhaugen videregående skole i Bergen. Hun er medforfatter på spanskverket Ganas 1–2 for den videregående skolen.

Oliver Sánchez Manjón underviser i spansk og kroppsøving ved Hersleb videregående skole i Oslo. Han er medforfatter på spanskverket Ganas 1–2 for den videregående skolen.

Stine Sveia-Nilsen underviser i spansk og norsk ved Marienlyst skole i Drammen. Hun er medforfatter på spanskverket Ganas 1–2 for den videregående skolen.

Lucy Hermoza Rigal har internasjonal undervisningserfaring i spansk, fransk og kommunikasjon og medier. Hun har bl.a. ansvaret for oppgavetekster og digital innholdsproduksjon på Gente 8–10 og Ganas 1–2 lærer- og elevnettsted.

Gente 9 – bla i kapittel 3

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Firefox, eller Safari (for Mac)

Illustrasjon: ugle
chat