Hopp til hovedinnhold

Programmering på fagenes premisser

Trinn: 5.–13.

I de nye læreplanene til matematikk og naturfag har programmering blitt et viktig element. Vår programmeringsredaktør Lars Nersveen er opptatt av at dette skal gjøres på fagenes premisser, og at programmeringen må tilføre realfagene noe.

– Så lenge det ikke er et eget fag, er det ikke selve programmeringen som bør være hovedfokus, men at vi får mer ut av de fagene det er plassert i.  Programmering kan hjelpe elevene til å se en sak eller et tema på en ny måte. Skal du for eksempel tegne en trekant på papir, vil alle klare det. Men skal du tegne det med programmering, krever det at du vet noe om sidelengder og vinkler, forklarer Nersveen.

Positive lærere

Morten Munthe og Andreas Haraldsrud har på vegne av Aschehoug Undervisning besøkt flere videregående skoler i vinter og holdt kurs for lærerne der. I tillegg har forlaget arrangert fire kurs i programmering for lærere på ulike klassetrinn, alle med svært god oppslutning. Programmeringsredaktør Lars Nersveen har selv både holdt kurs og vært på skolebesøk.

Hva er tilbakemeldingene fra kursene og skolebesøkene dere har vært på?

– Lærerne setter veldig stor pris på at vi arrangerer kurs, og de er positive til temaet. De er veldig opptatt av å få informasjon om hvordan de kan ta det i bruk i klasserommet, hva de kan bruke og de synes det er gøy når de ser hvordan de kan få mer ut av faget. Mange ønsker seg også flere kurs og ressurser, så det kommer vi til å fortsette å prioritere i tiden fremover, forteller Nersveen.

Trenger ikke programvare

lokus.no/programmering har Aschehoug Undervisning laget en nettside hvor du kan programmere rett inn i nettleseren. Det betyr at du ikke trenger å installere programvare på maskinen din for å kunne programmere.

Hva kan lærere gjøre nå for å forberede seg på at programmering blir en del av læreplanene i 2020?

– De kan begynne å prøve seg litt, f.eks. på lokus.no/programmering. Start gjerne med å leke litt med selve programmeringen, og ikke tenk på faget med en gang. Det tar som regel ikke så lang tid før man får mestringsfølelse, prøv for eksempel programmeringskortene og heftene vi har lagt ut på nettsiden. Forhåpentligvis vil de også synes at det er gøy, smiler Nersveen.

 

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Edge, eller Safari (for Mac)