Til hovedinnhold

Vant pris for læremiddel i tysk for ungdomstrinnet

Trinn: 8.–10.

Forfatterne Petra Biesalski, Julika Fiebig og Geir Johansen er tildelt William Nygaards legat for 2019. Prisen fikk de for sin utgivelse av tyskverket Leute for ungdomstrinnet.

Forfatterne Geir, Julika og Petra som har vunnet William Nygaards legat 2019
Geir Johansen er rektor ved Gamlebyen skole i Oslo. Julika Fiebig har lang erfaring fra å utvikle læremidler i tysk i Norge, og bor i Dresden. Petra Biesalski er leder for språkavdelingen ved Goethe-Institut i Oslo.

Modernisering

Forfatterne har på en forbilledlig måte klart å modernisere læremidlene i tysk ved å løfte kommunikasjonsaspektet i et fag som til dels har vært preget av grammatikkinnlæring framfor kommunikasjon.

– Jeg brenner for en moderne og leken tyskundervisning. Jeg drømmer om at Leute-elever har det så gøy i undervisningen at de knapt legger merke til at de pugger grammatikk eller gloser. At de bare prater i vei uten redsel. Det er ideen bak Leute, forteller Julika Fiebig.

En ære

William Nygaards legat 2019 ble delt ut i Aschehoug forlag den 6. juni av forlegger og konserndirektør Mads Nygaard.

– Det er ærefullt og stor stas å få en slik pris som lærebokforfatter, sier Petra Biesalski.

Engasjement og formidlingsglede

I juryens begrunnelse heter det at «de tre forfatterne er levende opptatt av god formidling av tyskfaget, og sammen utgjør de et faglig og pedagogisk bunnsolid forfatterlag som evner å fornye framstillingen av faget. Engasjementet for faget og formidlingsgleden gjenkjennes i tekstene, og det mottas med begeistring blant elever og lærere. Forfatterne demonstrerer til fulle at de behersker både det digitale mediet og lærebokas format og tekst, og er dermed en forfattergruppe vi også kan se fram til å lese mer av når framtidens læremidler skal utformes.»

– Det har vært spennende å skrive tyskverk og få gjøre det ut ifra egne tanker, ideer og erfaringer med hva som fungerer for elevene. Nå kjenner jeg på stoltheten over å ha vært med på å utvikle Leute, forteller Geir Johansen.

Leute – et lekent læringsunivers

Leute er sammen med spanskverket Gente og franskverket Salut utviklet etter samme konsept. Med tre fremmedspråkverk på ungdomstrinnet som er bygd over samme lest, får lærere gode muligheter til samarbeid på tvers av fagene. Dette er med på å gi fremmedspråkene på ungdomstrinnet et løft. Les mer om Leute og språkfagene her!

BELMA-prisen gikk til Leute i 2018!

Det er ikke første gang Leute har vunnet pris. Les mer om fagjuryens begrunnelse for BELMA-prisen 2018.

Forfatterne

Leute er skrevet av en super forfattertrio. Hvem er de og hva driver dem? Her finner du svaret!

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Firefox, eller Safari (for Mac)

Illustrasjon: ugle
chat