Til hovedinnhold

Høstaktiviteter

Naturfag, Norsk, Engelsk, Matematikk 1.–7. trinn

Her finner du en samling av utforskende og engasjerende aktiviteter som passer ekstra godt i undervisningen nå på høsten. Disse forslagene kan gjennomføres ute, inne og digitalt. 

Aschehoug_HostAktiviteter

Tips til 1.–4. trinn:

Naturfag

Hvordan holder dyr og mennesker varmen? Hva skjer med trær og fugler om høsten? 

Dette får elevene undre og utforske gjennom dette læringsløpet som inneholder ulike praktiske og kreative aktiviteter, myldreoppgaver og mye mer! 
Trykk her for å starte læringsløpet høsten er her

Snegler-blader_skjermbilde

Norsk

Hva vil det si å være en god venn? Hvordan kan ordene vi bruker påvirke andre? Hvilke ord bør vi kunne for å bli flinke til å leke sammen? 

Dette og mye mer møter elevene i læringsløpet "Venner". Her får de lese setninger og fortellinger, se på bilder og overskrifter, skrive, lytte og samtale. De får også utforske hvordan ord og setninger er bygget opp. 

Trykk her for komme i gang! 

Hva er en venn_skjermbilde

Engelsk

Hva kjennetegner de forskjellige årstidene og hva heter de på engelsk? Lær om årstidene med Zoom, sang og interaktive oppgaver! 

Skjermbilde av del av læringsløp som viser et tre med alle forskjellige årstider og Zoom som står ved siden av og spør "What season is it?"

Trykk her for å starte læringsløpet The seasons

Matematikk

Spill høstløpet! Nå har eplehøstingen startet. Hvem når først frem til et deilig rødt eple?

Dere trenger:

  • en terning
  • en fargeblyant
  • et spillbrett: Last ned "Høstløpet" fra Matemagisk her: ​ PDF
eplejakten

La 2-4 elever spille sammen. Elevene skriver navnene sine under søylene. Trill terningen etter tur og fargelegg riktig antall ruter. Begynn nederst på søylene og fargelegg oppover. Når du kommer til en rute med en sort prikk, må du stoppe og stå over ett kast. Vinneren er den første som når sitt eple i toppen av søylen.

Spill eplejakten! Hjelp Flyfanten til topps i epletreet. Flyfanten sier et tall og du/eleven må finne terningen eller numiconbrikken som har samme verdi. Spill eplejakten her.

Tips til 5.–7. trinn:

Naturfag

Lag en modell for prikkete bergarter med elevene! Prikkete bergarter blir til på steder hvor det er så varmt at bergarten er flytende, og derfor er det vanskelig for oss å se hva som skjer. Denne modellen hjelper oss med å forstå hvordan de blir til. 

bergarter_solaris5

Dere trenger:

  • Et stearinlys
  • Perler
  • Fyrstikker

Tenn et stearinlys og la det brenne til en del av stearinen har smeltet. Hell smeltet stearin over på en skål. Stearinen skal forestille magma. Dryss noen perler oppi den smeltede stearinen. Disse perlene er en modell for mineralkorn som vokser fram fra magmaen. La stearinen kjøle ned. Hvorfor kan dette brukes som en modell for prikkete bergarter? 

Videre kan dere:
1 Gå ut og finn prikkete bergarter! (Prikkete steiner er prikkete bergarter)
2 Ta med steinene inn, og lag en utstilling av de dere har funnet.
3 Sorter steinene etter størrelse på prikkene.
4 Snakk sammen om hvorfor prikkene har forskjellig størrelse.
5 Bruk Internett eller Solaris 5 til å finne ut mer om prikkete og andre bergarter.

Fabel5A_Mirakel

Norsk

I læringsløpet "Les skjønnlitteratur 5A" er det et utdrag av romanan Mirakel av R. J. Palacio.  Her møter vi August som gjør helt vanlige ting, men som likevel ikke er en helt vanlig gutt.

Første skoledag-nerver 
Ok, jeg må innrømme at første skoledag var jeg så nervøs at sommerfuglene jeg hadde i magen, var mer som duer som flakset rundt inni meg. Mamma og pappa var sannsynligvis litt nervøse, de også, men de lot som om de bare var skikkelig entusiastiske, og tok bilder av meg og Via før vi gikk, siden det var første skoledag for Via også. 

Her finner dere hele utdraget. Under i-symbolet er det en lærerveiledning som gir forslag til hvordan arbeide med teksten.

Engelsk

Quest 5–7 Digital har samlet spesielle datoer i en Calendar of special days, med tilhørende dikt eller filmer og oppgaver for den aktuelle dagen.

zoom_hostaktivitet

Noen merkedager og høytider markeres på samme dag over hele verden, men noen faller på ulike dager. Farsdag i Australia og New Zealand feires første september, mens i Norge feirer vi farsdag andre søndagen i november. 

Sjekk ut hvilke merkedager vi har for september og oktober og ta det med i undervisningen!

Matematikk

Denne øvelsen er enkel å gjennomføre! Elevene trenger kun seg selv og et målebånd. Stå med samlede bein, bøy knærne og ta sats! Hvor langt kan du hoppe?

Trenger dere målebånd, kan dere lage et selv. Dere finner en oppskrift i aktiviteten, Lag en meterstokk, fra kapittel 4 i Matemagisk 5A.

stillelengde_matemagisk5

Lykke til med undervisningen i høst!

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Edge, eller Safari (for Mac)

Illustrasjon: Fargede former