Til hovedinnhold

Gjør klasserommet klart til skolestart!

Trinn 1.–4.

Tips fra en lærer til en annen.

Kjære kollega!

Det nærmer seg første skoledag, og da er det fint at klasserommet er klart og innbydende for elevene. Rommet bør være oversiktlig og informativt. Her har jeg samlet en oversikt over hva jeg selv bruker tid på å gjøre klart til skolestart. Kanskje gjør du det samme som meg, eller kanskje får du noen nye ideer? Uansett, lykke til med oppstarten!

Hilsen Marianne Bergsaker, Grefsen skole, Oslo

Henge opp bokstaver og tall

Det er viktig å ha alle bokstavene og tallene fra 1-10 godt synlig, disse plakatene er derfor de første jeg henger opp i klasserommet. Det finnes mange varianter av bokstavene, så velg den varianten som er riktig for deg og dine elever.

Det er også lurt å ha et tomt bokstavhus tilgjengelig, enten på papir eller digitalt. Hvis du vil ha det på veggen, kan du laminere en utskrift i A3-format. Ved innlæring av ny bokstav skrives bokstaven inn i bokstavhuset med whiteboardtusj og henges på veggen slik at den er synlig. 

Man kan også laminere flere mindre hus og skrive ukas ord inn i dem ved siden av bokstaven. Bruk ordene som utgangspunkt for samtaler om f.eks. hvor i ordet bokstavlyden er, i starten, midten eller slutten.

Her finner du tall- og bokstavplakater som du kan henge opp i klasserommet:

Bokstavplakater med sorte bokstaver

Bokstavplakater med sorte bokstaver i hus

Bokstavplakater med røde og blå bokstaver

Bokstavplakater med røde og blå bokstaver i hus

Bokstavplakater med røde og blå bokstaver med ord

Bokstavhus

Tallplakater

Lister

Det er fint å starte med ordenselever allerede den første skoleuken. Jeg forbereder derfor en liste med par som jeg henger synlig i klasserommet til skolestart. Jeg pleier også å lage en oversikt over hvilke arbeidsoppgaver disse har. Når barna har vært skoleelever en stund, kan man revidere ordenselevoppgavene og få deres innspill. På den måten er de selv eiere av oppgavene de gjør. 

Det kan også være fint å forberede en liste med turkamerater.

Her finner du ​ ordenselevutskrift og ​ turkameratliste .

Lage bursdagskalender

Elevene er opptatt av når de har bursdag, så det kan være en god idé å henge opp en bursdagskalender i klasserommet før elevene kommer. Da ser de sine egne navn og bursdagsdatoer henge på veggen når de kommer første skoledag, og det er en fin måte å bli tatt imot på. Dessuten blir det litt enklere for oss lærere å huske bursdagene. Et alternativ er at elevene selv får lage sine deler av kalenderen når de kommer. 

Her finner du bursdagskalendere:

Kalender med farge

Til fargelegging

Laminere merkelapper

Skuffer, hyller og garderobeplasser bør være merket med elevenes navn til skolestart. Laminer gjerne navnelapper og heng opp med «lærertyggis». På den måten holder de lenge, og er enkle å fjerne når skoleåret er slutt. De kan også brukes igjen til neste skoleår.

Her finner du et utvalg merkelapper:

Tomme lapper

Redigerbare lapper

Forberede morgenritualet 

Jeg bruker tid før skolestart på å laminere ulike typer kort som jeg bruker i mitt faste morgenritual. På tavlen eller på en av veggene pleier jeg å ha en kalender med dag, dato, måneder og værsymboler. Å snakke om kalenderen og oppdatere den hver dag, gjør elevene bevisste på ukedager, måneder og årstider. Når man snakker om været fra dag til dag, kan man også snakke om klær. Da blir elevene forhåpentligvis også bedre til selv å velge hvilke klær de må ta på før de går ut i friminuttet.

I tillegg laminerer jeg fagkort til alle fag, samt spisetid, friminutt og AKS/SFO. Disse kortene henger jeg på tavlen i dagens rekkefølge, slik at elevene ser hvordan skoledagen er bygd opp og hva de skal gjennom i løpet av dagen. 

Her finner du ulike typer kort med fag, værsymboler og ukedager:

Dagsplan

Kalender med linjer

Kalender uten linjer

Værsymboler

Værsymboler med tekst

 

START utvikles fram mot Fagfornyelsen i 2020 og det kommer stadig nytt og spennende innhold. Det er gratis å bruke START i skoleåret 19/20. Logg inn med Feide.

Prøv START her.