Hopp til hovedinnhold

Søk

359 treff

  • Mat og historie

    Mat og helse 8–10

    Læringsløp

    Tacoens historie

    Over 80% av nordmenn under 40 år spiser taco minst en gang i måneden. Men den tacoen vi spiser i dag, er ganske ulik den opprinnelige tacoen. Det er kanskje ikke så rart, for det tok faktisk over 200 år fra tacoen begynte sin reise fra Mexico til den landet i Norge. Hvordan så den første tacoen ut, og hvorfor heter det taco? Hvor kommer maten vi spiser fra? Visste du for eksempel at formen på tacoen er inspirert av en sprengningsmetode fra meksikanske sølvgruver, at ingen egentlig vet hvor bagelen kommer fra, og at Norges mest solgte brød ble funnet opp av en tysk prest på 1800-tallet? Les videre, og lær mer.

    Et fargerikt rikt bord med fire fylte tacoskjell på en tallerken.
  • Mat og historie

    Mat og helse 8–10

    Læringsløp

    Mat og historie

    Hvor kommer maten vi spiser fra? Visste du for eksempel at formen på tacoen er inspirert av en sprengningsmetode fra meksikanske sølvgruver, at ingen egentlig vet hvor bagelen kommer fra, og at Norges mest solgte brød ble funnet opp av en tysk prest på 1800-tallet? Les videre, og lær mer.

  • Gjærbakst

    Mat og helse 8–10

    Artikkel

    Pizzadeig

    Det som er aller viktigst med pizza, er å lage en tynn og sprø pizzabunn. 

    Tomatsaus smøres utover en pizzadeig med en skje.
  • Mat og historie

    Mat og helse 8–10

    Læringsløp

    Hva er det med bagel?

    Hva er historien til dette lille runde brødet med hull i midten? Er det sant at det er et jødisk bakverk? Er det sant at det smaker best i New York? Er det rundt fordi det skal symbolisere det evige liv, og hvorfor heter det bagel?

  • Diplomer

    Mat og helse 8–10

    Innholdspakke

    Diplomer

    Her finner du diplomer til utskrift.

  • Gjærbakst

    Mat og helse 8–10

    Artikkel

    Rundstykker

    Bruk oppskriften på brød . Del deigen inn i 24 små rundstykker i stedet for tre brød. Stek dem i ti minutter på 200 °C.  Lærer du deg å bake brød, kan du bruke samme metoden til all annen gjærbakst. 

    Sourdough bread is known for its characteristic flavour to it not using conventional yeast as a rising agent, instead a fermented culture of flour and water is used. The resultant bread has a chewy texture and a crisp crust. Photographed at an organic bakery on the island of Møn in Denmark. Colour, horizontal format with some copy space.
  • Mat og historie

    Mat og helse 8–10

    Læringsløp

    Kneippbrødet

    På 1800-tallet levde det en tysk prest som var svært opptatt av ernæring og helse. Han brukte gudstjenestene sine til å opplyse folk om hvordan de skulle leve et sunt og godt liv. Han påstod også at han kunne helbrede folk fra sykdom, men metodene han brukte, var omstridte og ganske spesielle. Mye av det han skapte, har allikevel levd videre, og det mest solgte brødet i Norge i dag, er basert på en av hans oppskrifter.

  • Mat og helse 8–10

    Mat og helse 8–10

    Produkt

  • Burgeroppskrifter

    Mat og helse 8–10

    Video

  • Burgeroppskrifter

    Mat og helse 8–10

    Video

  • Gjærbakst

    Mat og helse 8–10

    Artikkel

    Hveteboller

    Nystekte hveteboller er kanskje noe av det beste som finnes her i verden? 

    Golden bread whole buns, just out of the oven
  • Lag mat med Ellen Aabol

    Mat og helse 8–10

    Artikkel

    Lag maten selv!

    Jeg elsker å lage mat og har vært heldig nok til å få leke meg på kjøkkenet hele oppveksten. Der fikk jeg smake på ulike råvarer, og jeg snappet opp noen triks her og der. - Ellen Aabol

    Bilde av omslaget til boka "Lyst på noe godt" av Ellen Aabol
  • Lag mat med Ellen Aabol

    Mat og helse 8–10

    Artikkel

    En bolle med noe godt i

    Lag noe godt av frukten som ble igjen i matpakka.  1 porsjon per bolle 10 minutter

  • Ressurser

    Mat og helse 8–10

    Artikkel

    Refleksjon

    Her finner du skjema for egenvurdering i mat og helse.

  • Lag mat med Ellen Aabol

    Mat og helse 8–10

    Artikkel

    Bananbrød

    Er bananene blitt brune? Ikke noe problem! Ellen viser deg hvordan du lager bananbrød av litt for modne bananer. 

    Bananbrød skåret opp i skiver.
  • Energibruk og miljø – Filmer

    Ganas 1–2

    Video

  • Kokkekamp

    Mat og helse 8–10

    Video

  • Kokkekamp

    Mat og helse 8–10

    Artikkel

    Ellens tips til kokkekampen

    Med fokus på å lage en bærekraftig meny, skal vi forsøke å bruke så mye som mulig av ingrediensene vi har kjøpt inn, samt ha en rød tråd gjennom det hele. Vi skal derfor lage en treretters med gulrot som gjennomgående hovedingrediens. Gulrot har et CO 2 -utslipp på 0,3 per kg og er en kortreist, allsidig grønnsak. Med andre ord, en meget bærekraftig grønnsak. Vi går for en vegetarisk meny, da kjøtt er en av «verstingene» når det kommer til klimaavtrykk innen matproduksjonen. Kilde: Framtid.no

    Portrett Ellen Aabol
  • Kokkekamp

    Mat og helse 8–10

    Video

  • Kokkekamp

    Mat og helse 8–10

    Video

12345...18

Nettleseren din støttes ikke

Aschehoug Undervisning anbefaler at du bruker en annen nettleser, for eksempel Chrome, Edge, eller Safari (for Mac)